INFORMACIÓ

L'ESTIMA PER LES NOSTRES DANSES I BALL PLA

Una tradició tan arrelada i estimada com són les nostres Danses i Ball Pla no ens pot passar desapercebuda

L’estima que sent el poble pel Ball Pla es posa de manifest en la participació massiva i oberta de la gent del poble cada volta que sent la música del ball, i sobretot en les festes d'agost, quan xiquets, joves i no tan joves acudeixen diàriament per ballar-lo.

ELS OBJECTIUS DEL GRUP

Els objectius primordials del grup de danses són desenvolupar, mantindre, promocionar i difondre les nostres Danses i Ball Pla, des del seu ball, passant per la indumentària i la música.

És per a nosaltres un luxe poder representar al nostre poble, tant dins com fora de la vila; per això estem treballant per donar-li continuïtat al grup.

ACTIVITATS DEL GRUP

L’actuació més representativa del nostre grup és la que realitzem cada any a la plaça del nostre poble per a celebrar el dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, el 15 d’agost.

A banda, en els darrers anys, el grup de danses ha representat al poble de Les Coves al pregó de la Magdalena, a la Fira de la Cirera del 2009 i a una trobada de dansaires a Benicarló. També ha participat en la festa de Sant Antoni del mas d’en Rieres i en les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc del 2008, celebrades a les Coves, i les del 2009, celebrades a Vall d’Alba

A més també estem disposats a anar a ballar a altres pobles que ens ho sol·liciten o fer intercanvis si es creu adient, col·laborant amb altres associacions culturals del mateix àmbit i finalitats comunes.

Per mantindre el ball viu i perquè hi haja continuïtat en el grup de danses, l’any 2009 es va formar el grup juvenil integrat per xiquets i xiquetes a partir de 7 anys. Després de dos anys de funcionament s’ha aconseguit fer assajos mensuals durant tot l’any amb aquest grup juvenil i mantindre com és habitual els assajos durant els mesos de juliol i agost per als més xicotets per a preparar l’actuació del dia de Sant Roc, 16 d’agost. Cal dir que recentment també s’ha format un subgrup dins del grup infantil per a xiquets de 6 anys i durant el 2011 també s’estan fent assajos mensuals per als dos grups infantils.

El grup de danses realitzem assajos durant tot l’any, reforçant-los en aquelles èpoques en què s’apropen les nostres actuacions.

DADES DEL GRUP

Les dades actuals del nostre grup són les següents:

La denominació del grup és GRUP "LES COVES" DANSES I BALL PLA", encara que ens identifiquem més amb el nom de GRUP DE DANSES I BALL PLA DE LES COVES

Estem inscrits en la "Direcció Territorial de Justicia i Administració Públiques. Registre General", amb el número 2.725 des del 26 de març de 1998.

I també estem inscrits com a Grup Nacional en el "Ministerio del Interior. Secretaria General Técnica", amb el número de registre 163.733, des del 26 de maig 1998

Com associació local, dins del "Cens Local d'Associacións" ens correspon el número 21

I legalment som Associació Grup "Les Coves" Danses i Ball Pla amb el corresponent Número d'Identificació Fiscal (NIF) que ens acredita com a tal, des del 2009 (encara que es va tramitar en el 2008).

BALLS QUE ACTUALMENT BALLA EL GRUP:

Cal diferenciar les Danses, del Ball Pla, encara que actualment els ballen junts.

La procedència de les Danses (ballades pels Dansants) és de principis del segle XVII, i els últims balls que s'han incorporat al Ball Pla són de finals del XIX.

En el nostre ball pla, podem diferenciar tres grups de balls:

- Al primer inclouríem les danses: “la dansa” “les quatre cares” i “els Palets” o ball de “bastones i castanyetes”; també “la Crida” i “el Pevet”. Eren balls que es tocaven amb dolçaina i tabalet. Al cap d’avant dels balladors, trobem la figura del “cap de dansa” que amb un barret al cap , és qui dirigeix en tot moment als balladors.

- En segon grup inclouríem les jotetes, entre elles podem citar “les mamelles” “el tiroriro” “les voltes” “els pistoleros” que no tenen res a veure en el grup anterior.

- I per acabar el tercer grup estaria format pels balls que s’han incorporat més recentment, cap a final del XIX, com seria “la botella de cas-cas-cas” (procedent de França), "l'alça el dit” (podria ser un ball d'escola) i “la cadena” (procedents de les tropes de soldats Madrid) i “el valset” que es balla al final i ens indica que el ball pla s'ha acabat.

*LES DANSES
De les Danses podem dir que són balls ancestrals que es ballaven a les processons (solien ballar-se en agraïment al sant), "La dansa” es balle formant diversos moviments que són dirigits per cap de dansa, en el ball dels “palets”, els bastonets representen la lluita i deixada de les armes (quan els deixem a terra)..., i en “les quatre cares” els balladors es van girant formant una creu que és dirigida pel cap de dansa. Les danses sols eren ballades pels homes i la vestimenta que portaven havia de ser vistosa, amb colors, cintes,... Segons em conta, Fernando la Pita portaven una espècie de faldilla i calçons llargs per baix la faldilla, i la cinta de dansant que portaven creuada pel cos. Segons em compta Asuncioneta la Molinera, el seu avi havia ballat de Dansant, em diu que la mateixa camisa blanca que duien com que era molt llarga, se la posaven per fora el calço i així feia de faldeta, a la cintura portaven una cinta que ajustava la camisa a la cintura fent de faldeta, i després portaven una altra cinta supose que creuada pel cos.

Avui en dia els Dansants de la Tolodella i els Dansants de Peñíscola, entre altres són una mostra representativa que encara perdura i tenen un grup que les representa.

Vicenta Traver ens conta que quan van decidir refer el grup, cap allà el 1941, al poble encara quedava gent que havien ballat de joves, com a dansants i gitanetes, i sabien el ball com el tio Hermenegildo i el tio Leoriano, i ells van ser els que els van ensenyar els passos i els moviments.

Vicenta també ens explica en el llibre “L’escola en dansa” que va fer el Col·legi Públic la Moreria, que “Quan el tio Hermenegildo es va fer major anava a Vilanova i ensenyava el Ball Pla, i a canvi li donaven alguna cosa per poder subsistir”. D’ahí s’explica que actualment a Vilanova ballen algunes passadetes iguals que nosaltres ho fem.

Fernando Nos Selma, en el mateix llibre ens explica que “les danses són ancestrals i se van col•locar dins del Ball Pla. En el pas del temps les nostres danses van deixar de ser ballades pels Dansants a les processons i la música dels balls de dansa es van incorporar a la música del Ball Pla (per a què no pedres). Pensem que el 1912 en la festa que es va fer per a inaugurar les campanes de l'església, seria de les últimes vegades que els Dansants ballarien els balls de dansa.

*EL BALL PLA
El Ball Pla era el ball popular que el ballava la gent del poble, a partir del dia de la Mare de Déu de l'Assumpció, es ballava a la plaça, al pla,... d’ahí deriva el seu nom.

El Ball del Pla de les Coves ha anat evolucionant en el temps i en cada època s'han anat incorporant passadetes, amb la música de moda de cada època, al mateix temps se suposa que altres han caigut en desús i s'han perdut. Així que totes les passadetes que es ballen actualment són el resultat d'una evolució. Actualment, es conserven 26 peces de música de les quals es ballen 15 peces.

Esperem en el temps poder recuperar el ball d'alguna peça de música.

El Ball Pla es balla al voltant dels músics, començant per la “Crida” quan els balladors van traient a les balladores i es van incorporant al ball formant un rogle. Els balls que formen el nostre Ball Pla són: la crida, les mamelles, la de sense nom, la de dos, el pevet, l'alça el dit, la botella de cas-cas-cas, les quatre cares, els pistoleros, el tiroriro, les voltes, la cadena, els palets, la dansa i el vals. El “Vals” és el ball que es balla valsant amb la parella i marca el final del ball. Acabat el Ball Pla era típic que el ballador convidara a la balladora a un refresc. D'aquests balls, la dansa, els palets i les quatre cares, eren els balls de dansa que ballaven els Dansants i que es van incorporar al balls del Ball Pla.

Actualment, ací a les Coves tenim la sort que el Ball Pla, continua sent un ball popular, la gent de poble el balla quasi totes les nits de festes d'agost, començant la nit de la Mare de Déu, patrona del poble.

Hem de fer una crida als organitzadors de les festes perquè continuen incorporant dins de la programació de festes, l'acte de ballar totes les nits, ja que és un patrimoni que ens ve dels nostres avantpassats i és tasca de tots conservar, les nostres tradicions.

També cal agrair als músics el sacrifici que fan durant les festes, acudint a tocar totes les nits, ells són una peça clau perquè aquesta tradició continue viva.

I per últim fer una crida a totes les colles, xiquets i grans, veïns i forasters, perquè no falten a la cita que tots tenim amb el “Ball Pla”. Tots junts hem de continuar vigent la nostra tradició.

El ball i la música ens esperen per continuar viu les nostres Danses i Ball Pla. Els balls de Dansa, és tasca del Grup de Danses, mantindre-les vives, mostrar-les i representar-les, també el Grup de Danses representa i balla el Ball Pla, però és cosa de tota la gent del poble mantindre'l viu com a ball popular, que es balle a les festes d'agost com marca la tradició.


INVITEM A PARTICIPAR

Tots els que vulguen formar part del grup ho poden fer comunicant-ho a qualsevol membre del grup. Tots els que estimen el nostre folklore, les nostres tradicions, i vulguen formar part del grup de danses tenen les portes obertes.


A TOTS ELS XIQUETS I XIQUETES,

BALLADORS I BALLADORES

SI T'AGRADA BALLAR NO DUBTES EN FORMAR PART DEL GRUP DE DANSES


BÉ, ANIMEU-VOS, COM MÉS EN SEREM MÉS XALAREM.