INFORMACIÓL'ESTIMA PER LES NOSTRES DANSES I  BALL PLA

Una tradició tant arrelada i estimada com són les nostres Danses i Ball Pla no ens pot passar desapercebuda

L’estima que sent el poble pel Ball Pla es posa de manifest en la participació massiva i oberta de la gent del poble cada volta que escolta la música del ball, i sobretot en les festes d'Agost, quan xiquets, joves i no tan joves acudixen diàriament per ballar-lo.

ELS OBJECTIUS DEL GRUP

Els objectius primordials del grup de danses són desenvolupar, mantenir, promocionar i difondre les nostres Danses i  Ball Pla, des del seu ball, passant per la indumentària i la música.

És per a nosaltres un luxe poder representar al nostre poble, tant dins com fora de la vila; per això estem treballant per donar-li continuïtat al grup.

ACTIVITATS DEL GRUP

L’actuació més representativa del nostre grup és la que realitzem cada any a la plaça del nostre poble per a celebrar el dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, el 15 d’agost.

A banda, en els darrers anys, el grup de danses ha representat al poble de Les Coves al pregó de la Magdalena, a la Fira de la Cirera del 2009 i a una trobada de dansaires a Benicarló. També ha participat en la festa de Sant Antoni del mas d’en Rieres i en les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc del 2008, celebrades a les Coves, i les del 2009, celebrades a Vall d’Alba

A més també estem disposats a anar a ballar a altres pobles que ens ho sol•liciten o fer intercanvis si es creu addient, col•laborant amb altres associacions culturals del mateix àmbit i finalitats comunes.

Per mantenir el ball viu i perquè hi haja continuïtat en el grup de danses, l’any 2009 es va formar el grup juvenil integrat per xiquets i xiquetes a partir de 7 anys. Desprès de dos anys de funcionament s’ha aconseguit fer assajos mensuals durant tot l’any amb aquest grup juvenil i mantindre com és habitual els assajos durant els mesos de juliol i agost per als més xicotets per a preparar l’actuació del dia de Sant Roc, 16 d’agost. Cal dir que recentment també s’ha format un subgrup dins del grup infantil per a xiquets de 6 anys i durant el 2011 també s’estan fent assajos mensuals per als dos grups infantils.

El grup de danses realitzem assatjos durant tot l’any, reforçant-los en aquelles èpoques en que s’apropen les nostres actuacions.

DADES DEL GRUP
 

Les dades actuals del nostre grup són les següents:

La denominació del grup és GRUP "LES COVES" DANSES I BALL PLA", encara que ens identifiquem més amb el nom de GRUP DE DANSES I BALL PLA DE LES COVES

Estem inscrits en la "Direcció Territorial de Justicia i Administració Públliques. Registre General",  amb el número 2.725 des del 26 de març de 1998.


I també estem inscrits com a Grup Nacional en el "Ministerio del Interior. Secretaria General Técnica", amb el número de registre 163.733, des del 26 de maig 1998

Com associació local, dins del "Cens Local d'Associacións" ens correspon el número 21

I legalment sóm Associació Grup "Les Coves" Danses i Ball Pla amb el corresponent Número d'Identificació Fiscal (NIF) que ens acredita com a tal, des del 2009 (encara que es va tramitar en el 2008).


BALLS QUE ACTUALMENT BALLA EL GRUP

Cal diferenciar les Danses, del Ball Pla, encara que actualment els ballen junts.

La procedència de les Danses (ballades pels Dansants) és de principis del segle XVII, i els últims balls que s'han incorporat al Ball Pla són de finals del XIX .

En el nostre ball pla, podem diferenciar tres grups de balls:

- Al primer inclouríem les danses: “la dansa” “les quatre cares” i “els Palets” o ball de “bastones i castanyetes”; també  “la Crida” i “el Pevet”. Eren balls que es tocaven amb dolçaina i tabalet. Al cap d’avant dels balladors, trobem la figura del “cap de dansa”  que amb un barret al cap , és qui dirigeix en tot moment als balladors.

- En segon grup inclouríem les jotetes, entre elles podem citar “les mamelles” “el tiroriro” “les voltes” “els pistoleros” que no tenen res a vore en el grup anterior.

- I per acabar el tercer grup estaria format pels balls que s’han incorporat més recentment, cap a final del XIX, com seria “la botella de cas-cas-cas” (procedent de França), el “alça el dit” ( podria ser un ball d'escola) i “la cadena” (procedents de les tropes de soldats Madrid)  i “el valset” que es balla al final i ens indica que el ball pla s’acabat.


De les Danses podem dir que són balls ancestrals que es ballaven a les processons (solien ballar-se en agraïment al sant), "La dansa” es balle formant diversos moviments que són dirigits per cap de dansa, en el ball dels “palets”, els bastonets representen la lluita i deixada de les armes (quan els deixem a terra),... i en “les quatre cares” els balladors es van girant formant una creu que es dirigida pel cap de dansa. Les danses sols eren ballades pels homes i la vestimenta que portaven havia de ser vistosa, amb colors, cintes,...

Avui en dia els Dansants de la Tolodella i els Dansants de Peñíscola, entre altres són una mostra representativa que encara perdura i tenen un grup que les representa.

Vicenta Traver ens conta que quan van decidir refer el grup, cap allà al 1941,  al poble encara quedava gent que havien ballat de joves, com a dansants i gitanetes, i sabien el ball com el tio Hermenegildo i el tio Leoriano, i ells van ser els que els van ensenyar els passos i els moviments.

Vicenta també ens explica en el llibre “L’escola en dansa” que va fer el Col•legi Públic la Moreria, que “Quan el tio Hermenegildo se va fer major anava a Vilanova i ensenyava el Ball Pla, i a canvi li donaven alguna cosa per poder subsistir”. D’ahí s’explica que actualment a Vilanova ballen algunes passadetes iguals que nosaltres ho fem.

Fernando Nos Selma, en el mateix llibre ens explica que “les danses són ancestrals i se van col•locar dins del Ball Pla. En el pas del temps les nostres danses  van deixar de ser ballades pels Dansants  a les processons i es van incorporar a la música del Ball Pla, que era el ball popular que es ballava a la plaça, al pla,... d’ahí el seu nom del Ball Pla..


El Ball del Pla ha anat evolucionant en el temps i en cada època s'han anat incorporant passadetes, amb la música de moda de cada època, al mateix temps se suposa que altres han caigut en desús i s'han perdut. Així que totes les passadetes que es ballen actualment són el resultat d'una evolució. Actualment es conserven 26 peces de música de les quals es ballen 14 peces.

Esperem en el temps poder recuperar el ball d'alguna peça de música.

El Ball Pla, es balla al voltant dels músics, començant per la “Crida” quan els balladors van traient a les balladores i es van incorporant al ball formant un rogle. A més dels balls anomenats anteriorment, en el ball rodat també es balla el “avant i atràs”, el “alça el dit”, la “botella de cas, cas, cas”,... i el “Valset” ball que es balla, valsant amb la parella i que marca el final del ball. Acabat el Ball Pla era típic que el ballador convidara a la balladora a un refresc.

Actualment ací a les Coves tenim la sort que el Ball Pla, continua sent un ball popular, de gent de poble, que es balla quasi totes les nits de festes d'agost, començant la nit de la Mare de Deu, patrona del poble.

Hem de fer una crida als organitzadors de les festes per a que continuen incorporant dins de la programació de festes, l'acte de ballar totes les nits, ja que és un patrimoni que ens ve dels nostres avantpassats i és tasca de tots conservar, les nostres tradicions.

També cal d’agrair als músics el sacrifici que fan durant les festes, acudint a tocar totes les nits, ells són una peça clau per a que esta tradició continue viva.

I per últim fer una crida a totes les colles, xiquets i grans, veïns i forasters, per a que no falten a la cita que tots tenim amb el “Ball Pla”. Tots junts hem de continuar vigent la nostra tradició.

El ball i la música ens esperen per continuar viu les nostres Danses i Ball Pla.


INVITEM A PARTICIPAR

Tots els que vulguen formar part del grup ho poden fer comunicant-ho a qualsevol membre del grup. Tots els que estimen el nostre folklore, les nostres tradicions, i vulguen formar part del grup de danses tenen les portes obertes.


A TOTS ELS XIQUETS I XIQUETES,

BALLADORS I BALLADORES

SI T'AGRADA BALLAR NO DUBTES EN FORMAR PART DEL GRUP DE DANSES


BE, ANIMEU-VOS, COM MÉS EN SEREM MÉS XALAREM.